Share

DONZEN DALAI LAMA'S


Een Grieks tragedie, zoals ze bezaaid door de straten liggen, die kleine vriendelijke donsreusjes. Lindeboomnectar-tekorten, zeggen de geleerden, maar ik betwijfel dat. En niemand die het snapt. Mocht u er een dood in een bloem vinden is ie waarschijnlijk van mij. Want als ongediplomeerde lijkenschouwer c.q. grafdelver ga ik voor elke hommel door de knieën. Ik pak het voorzichtig op (een kluitje met stomheid geslagen mieren blijft cirkelen rond het aasplekje) en geef het ‘n knus grafje tussen de struiken. Sommigen leven nog en strekken met de dood hijgend in de nek een pootje naar mij uit. Reanimeren lukt niet meer. Deze noodlijdenden stop ik in een diepe bloemkelk waar ze in een bedje van stuifmeel en heerlijk geurende nectar de geest mogen geven: ook hommels hebben recht op hun laatste avondmaal.


De grootste is de koningin. Althans, zo noemen wij haar, want een koningin is ze bepaald niet. De bijenkoningin, ja dat is een echte vorstin, zo eentje uit een sprookje; ze werkt nooit, haar dag is geheel voor haar ingedeeld, ze wordt bediend door een stoet lakeien, ze wast zichzelf niet, voedt zichzelf niet, en laat haar kinderen door anderen verzorgen.

De hommelkoningin daarentegen is een enorme ploeteraar. Vrijwel 24 uur zwoegt ze onafgebroken voor haar gezin. Huisje bouwen, eitjes leggen, larven warmhouden, boodschappen doen, ‘t gezin verdedigen tegen vijandelijke indringers; alles in haar eentje. Tussendoor knuffelt ze haar kindjes met hartstochtelijke moederliefde en bewondert alles wat ze doen tijdens het opgroeien.

Steken doet ze vrijwel nooit. Zelfs als je de angel verdient (zoals ik, toen ik ze als kind met boterhamzakjes ving) zijn hommels geneigd tot vergeving en verzoening. Het zijn de dalai lama’s onder de insecten.


Op een dag had ik een onvergetelijke kennismaking. Na een lange, uitputtende wandeling plofte ik neer in ‘t gras in de schaduw van een groepje wilgen. Ik nam een slok water en juist op dat moment scheert een dik donsballetje dicht langs m’n gezicht. Duidelijk een hommelmoeder. Ik besteedde er geen aandacht aan. Toen kwam ze terug en bleef om mijn hoofd en buik cirkelen. Het gezoem werd luider en feller en haar vliegkunsten brutaler en dwingender. Ik herinnerde me nog goed als kind hoe afschuwelijk een hommelsteek voelde, maar toch dacht ik: ‘Moedertje toch, waarom zoveel kostbare energie aan mij verspillen? Bewaar het toch voor je kroost.’

Maar ze bleef klaaglijk om mij heen zoeven en op ‘t laatst bracht ze zo’n razende, door merg en been dringende kreet ten gehore, als een mens in diepe wanhoop, dat ik verschrikt opstond en wilde maken dat ik wegkwam. En toen gebeurde iets wat alles verklaarde en waar ik mij nog steeds diep voor schaam: de woedende mama schoot in de grond, precies op de plek waar ik met mijn lompe kont zat.


Mohammed Benzakour
www.benzakour.nl

Een Bijenoase in het Vondelpark


Op 13 mei plantte Bee Foundation met studenten van de Britse school in Amsterdam inheemse planten in het Vondelpark. De studenten hebben door middel van sponsoracties geld opgehaald om het plantgoed aan te schaffen. Bee Foundation heeft geholpen met het uitzoeken en bestellen van geschikte planten en met elkaar is er hard gewerkt aan een nieuw stukje Bijenoase. Een mooie samenwerking!

De studenten vertelden zich soms somber te voelen over de toekomst van onze natuur. Wat is het dan goed om zelf actie te ondernemen en met de handen in de aarde bij te dragen aan de natuur! 

Hommelkoningin on tour! 


De afgelopen weken is onze hommelkoningin op bezoek geweest bij 8 verschillende scholen in Amsterdam! In samenwerking met Groene Buurten heeft Bee Foundation dit voorjaar BIJ-les gegeven aan ongeveer 500 kinderen in de basisschool leeftijd. 

De kinderen sluiten hun ogen terwijl ze luisteren naar het verhaal over hoe de hommelkoningin wakker wordt in het voorjaar. Ze leren over hoe de hommelkoningin langzaam boven de grond komt en opzoek gaat naar voeding van de eerste voorjaarsbloeiers, van hoe ze haar nest bouwt tot en met het uitkomen van de eerste babyhommeltjes, die direct aan de slag gaan als werksters voor de hommelkoningin. Het belang van de bijen is onderstreept. Vervolgens staken de kinderen de handen uit de mouwen als echt "bijen redders" door het zaaien van inheemse kruiden in de tuin van de school. 

Het is weer een ontzettend leuke ervaring om een reeks scholen te bezoeken en de hommelkoningin is vast van plan zo vaker door Nederland te vliegen. 


Wat kan jij doen? 

De komende weken heeft Bee Foundation weer verschillende activiteiten op het programma staat waar we jou hartelijk voor uitnodigen!


🌱Kom je op donderdag 6 juni meewerken bij Bijenoase 't Sluisje in Zeist, waar je een bijdragen kan leveren aan  het bijenbehoud daar?

🐝 Of ga je met ons mee op het 3-Daagse Basecamp op 7, 8 en 9 juni, waar je leert over Bijen & Biodiversiteit?: Wat is de essentie van bijen in ons ecosysteem, hoe herken je biodiversiteit en wat kan jij doen om hierin verschil te maken. Wat is jouw rol als mens in verhouding tot natuur en hoe maak jij positieve impact. Je gaat je verwonderen over wat er om ons heen gebeurt, iets wat we vaak niet doorhebben, omdat we er niet bij stilstaan. Je gaat stilstaan en we beloven je;  je gaat ook zien!

💚Op woensdag 12 juni gaan wij op excursie, samen met beheerders Luis en Nicole, naar het geheimzinnigste stukje van Amsterdam; de Koeienweide in het Vondelpark van Amsterdam. Dit stukje is normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk.


Ben jij erbij? Meld je dan nu aan via de website of mail ons (info@bee-foundation.nl). 


Aanmelden voor Basecamp
Ik ben erbij!

Podcast: 'Thuiskomen bij jezelf'


In deze podcast leer je kijken door de ogen van bijen. Onze bijenkoningin Sonne Copijn  spreekt met bijenvriendin Nanne van der Leer (oprichtster Lief Leven). We leren hierin niet alleen over bijen, biodiversiteit en de reis door de seizoenen, maar ook over onszelf. Duik mee de natuur in door te observeren en verwonderen. Thuiskomen in de natuur en daarmee in onszelf. Inmiddels zijn er 5 afleveringen te beluisteren. 


Podcast: ''Thuiskomen bij jezelf''

Email Marketing by ActiveCampaign