Share

Bee Foundation heeft vleugels ook weer uitgeslagen


Met de start van de lente is ook ons programma van start gegaan! Op 23 maart doken we met de hommel de tuin in en verwonderden ons over haar wereld. Daarmee is het seizoen geopend waarin wij een breed scala aan bij-lessen op verschillende locaties te bieden hebben voor jong en oud. De onderhoudsdagen bij Bijenoase 't Sluisje zijn weer van start gegaan, vrijwilligers zijn hier van harte welkom. Er zijn twee nieuwe afleveringen uitgekomen van de podcast 'Thuiskomen bij jezelf' en hebben we onderzoek gedaan naar de bijensterfte van het afgelopen jaar. Er gebeurt van alles en nemen jou ook graag mee op deze reis.


Een paar cursisten gingen je voor en we zijn trots en blij met hun reacties: 


'' Heerlijk buiten de natuur beter leren kennen! Ik werd geraakt doordat alles wat ik hoorde en ontdekte over de bijen, ik dat koppelde aan ons dagelijkse leven. Mijn eigen bijdrage in de maatschappij en hoe we zo enorm kunnen leren van de bijen die dat zo geweldig geregeld lijken te hebben. Maar dus ook zo kwetsbaar zijn… ''


''Niet alleen leerde ik anders kijken naar iedere grasspriet, struik, tak of zandwal, maar ik werd met een belangrijke les naar huis gezoemd door de bijen. Hoe bizar wijs/verbonden en in touch ze met zichzelf, maar vooral elkaar zijn. Dat iedere bij een rol heeft die even belangrijk is, dat ze elkaars rol overnemen als dat een vereiste is voor het geheel. En dat dit alles gecommuniceerd wordt op een manier omdat ze zo op elkaar afgestemd zijn dat ze als één geheel zijn, de imme.''

Leer BIJ met ons programma!

Podcast: 'Thuiskomen bij jezelf'  met twee nieuwe afleveringen! 


In deze podcast leer je kijken door de ogen van bijen. Onze bijenkoningin Sonne Copijn  spreekt met bijenvriendin Nanne van der Leer (oprichtster Lief Leven). We leren hierin niet alleen over bijen, biodiversiteit en de reis door de seizoenen, maar ook over onszelf.

In aflevering 2 duiken we terug in de tijd. Hoe ontstonden bijen? Wat waren de eerste bloemen? En hoe zien we dat vandaag de dag terug om ons heen? Ga naar buiten: kijk, proef, luister, geniet!Podcast #2 De geschiedenis van bijen

In aflevering 3 kijken we naar de bloei van o.a. de paardenbloem en dovenetel en zoomen we in op de honingbij. Hoe wordt die heerlijke honing eigenlijk gemaakt en wat is honing eigenlijk? We eindigen met tips over wat jij kan doen om bijen & biodiversiteit te stimuleren.

Podcast #3 De honingbij en jouw pot honing


Honingbijensterfte, hoe gaat het nu? Uit onze enquête blijkt: Bijensterfte volgt een grillig patroon. 44 % van de imkers heeft geen sterfte en 56% van de imkers heeft meer sterfte dan normaal. Gemiddelde sterfte is 24% bij alle 140 imkers samen met meer dan 1000 volken. 

Bijensterfte is een spiegel van de belabberde kwaliteit van onze leefomgeving. De hogere sterfte vorig jaar bij volken die overwinterden op honing, leidde ertoe dat we een aantal monsters hebben laten onderzoeken op pesticiden.Uit dit onderzoek naar bleek dat in alle monsters gemiddeld 13 pesticiden aanwezig waren. In totaal werden 35 verschillende pesticiden gevonden. Pesticiden spelen dus een rol in bijensterfte.  Dat hierdoor niet alleen honingbijen getroffen worden, maar ook hommels en andere insecten is een logisch gevolg van de aanwezigheid van pesticiden in het landschap.


De vraag  die wij stellen is: kunnen wij als mensheid constructief deel worden van het systeem aarde?


Op maandag 15 april deed Sonne Copijn haar verhaal aan EénVandaag die haar zorgen met Nederland deelden. 

Resultaten enquête '23-'24
Honingbijensterfte in het nieuws

Wat kan jij doen? 

De Nationale Bijentelling is gisteren van start gegaan en loopt nog tot en met 24 april. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de website van de nationale bijentelling staat alle nodige informatie. Elke bij telt, tel jij ook mee?


Op wilde bijenexpeditie:


Dit weekend is jouw kans om op ontdekkingsreis te gaan. De hommelkoningin ontvangt jong en oud in haar nest en neemt je mee op wilde bijenexpeditie. Reserveer nu nog jouw plekje!


Ik ga mee op expeditie op Groenoord

Op zaterdag 20 april vieren we de aarde, op de eerste editie van het Earthday Festival!


Onze hommelkoningin is deze dag ook aanwezig. Met haar ga je op een magische ontdekkingsreis met onze wilde bijenexpeditie. Ga je mee? 


Locatie: Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum, van 10.00 tot 17.00 uur.
Ik ben er bij!

Email Marketing by ActiveCampaign