Share

Slootkantenproject Flevopolder: 

Binnen de pilot maaien voor biodiversiteit is de afgelopen 3 jaar het gras van de slootkanten gehooid in plaats van geklepeld. Hierdoor zie je nu bloemen bloeien langs 75 km slootkant in de Flevopolder. En omdat niet alles in één keer gemaaid wordt, hebben we aan de ene kant van de sloot verschillende soorten bloemen in bloei én aan de andere kant de planten in zaad. Een verlengde bloeiboog dus. De komende weken is er nog volop stuifmeel en nectar voor wilde bijen, hommels en vlinders. Begin juli zag ik er pluimvoetbijen, akkerhommels en een atalanta vliegen. Ik ben zeer gelukkig met de resultaten van deze pilot samen met FAC, LBF, BD-EKO, provincie, waterschap en vele boeren. Dit jaar wordt opgeschaald naar 150 km slootkant binnen een agrarisch natuurbeheer pakket! Tip: Geluid aan! 

Groot streepzaad

Wilde Bijenexpeditie in Houten: 

Tijdens de Groen doet Goed buitendag in Houten op 24 juni gaven we bij-les met onze wilde bijenexpeditie. Natuurlijk was ook de hommelkoningin aanwezig om haar kinderen op pad te sturen om stuifmeel te verzamelen. Het was een groot succes! Voor ons een leuke verrassing om te merken dat de expeditie echt geschikt is voor alle leeftijden. Op 6 september vliegt de wilde bijenexpeditie naar Zeist, voor het Groen doet Goed festival op Vollenhove. 

Training Bijenambassadeurs:

Weer of geen weer, er  wordt hard gewerkt en veel bijgeleerd tijdens de training voor bijenambassadeurs. Op 1 juli werd er aandacht besteed aan functionele- en niet-functionele ecosystemen en hoe we die weer kunnen opbouwen. Hoe krijgen we weer zoemende zomen, randen en oevers? Tijdens deze opleidingsdag hebben we met het systeem mee beheerd zodat het zich de volgende jaren goed door kan ontwikkelen. Ook in de stromende regen bleek dit een rijke ervaring. 


Bijleren doe je buiten. En zeker in de zomer. Samen struinen, ontdekken, stilstaan en uitwisselen. Elk jaar doe ik dat alleen, dagen lang. Kijken naar de wilde bijen die nesten graven, de hommelmannetjes die patrouilleren. Een keer zag ik de paring van de hommelkoningin! Kom je mee op excursie op Vlieland? Kijk op de site wat de mogelijkheden zijn.

Ik ben er bij!

Geef jouw stem voor gentech vrij voedsel: 

Zet je in voor keuzevrijheid van ons voedsel! De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel gepresenteerd om de teelt en verkoop van genetisch gemanipuleerd voedsel Europawijd toe te staan – zonder risicobeoordeling en in veel gevallen zonder vermelding op het voedseletiket. Hoe weet ik dan of er geknutseld is met mijn eten? Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Bij 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer.

Help je mee? 

Teken de petitie

Email Marketing by ActiveCampaign