Share

Rotsvast vertrouwen, het goede overwint


Waar niets is wat het lijkt, waar modellen, belangen en beleid verstrengeld zijn en waar communicatie bewust misleidt, vraagt dit kracht om in mijn kern te blijven staan. Wat moet je doen in dit krachtenveld?


Als Remeker, een van de meest toonaangevende biologische bedrijven van Jan Dirk van de Voort - wiens koeien bijna jaarrond buiten lopen, geen antibiotica krijgen en de bodem en kruidenrijke weides centraal staan in de bedrijfsvoering - verklaart wordt tot piekbelaster, (Zie: De Groene Amsterdammer, 'Bio voor de Bühne') dan is er iets mis met de modellen van de overheid, niet met de werkelijkheid.


Als de maatstaf ‘C02 uitstoot per liter melk’, van het keurmerk On the way to Planet Proof - de intensieve veehouderij juist stimuleert met meer engel raaigras, snijmais, glyfosaat, gekapte oerwouden en soyateelt, dan is er iets mis met de stimulans die van deze indicator uit gaat.


Gelukkig is er een Reclame Code Commissie die de zaak op zijn merites beoordeelt en de claim ‘beter voor de natuur’ verbiedt. De grutto, heeft juist baat bij kruidenrijke weides, plas dras en een rijk bodemleven. En dit kan makkelijk gestimuleerd worden als de maatstaf CO2 per hectare zou zijn, dan krijgt de grutto én de koe én de bodem én de insecten weer een kans. In deze landbouwbiotopen wordt water vastgehouden en CO2 in de bodem opgeslagen. In de andere nauwelijks.


En wij goedgelovige, gemakzuchtige, van de werkelijkheid vervreemde consumenten, stouwen en kauwen en slikken, zonder acht te slaan, zonder bewustzijn van onze relatie met ons voedsel en het landbouwsysteem dat hiermee verbonden is. Weet jij dat jouw dagelijkse boodschappen meer impact hebben op het bestaan van wilde bijen, dan al onze tuinen en parken bij elkaar? Weet jij dat de kaas van Jan Dirk synoniem is met bloeiende weides, levende bodems en zoemende insecten?


Wat betekent jouw cappuccino voor de kievit is de vraag die Vogelbescherming stelt. Wat betekent jouw cappuccino voor de hommel, klinkt het synoniem van Bee Foundation. Rotsvast vertrouwen is geen gegeven, maar een actie. Bewustzijn is geen gegeven, maar een actieve betrokkenheid en verbinding. Samen kunnen we het maken of breken. Laten we goede voorouders zijn, in actie gaan: betrokkenheid, verbinding en bewustzijn leven. In je kern staan, de gekte op haar merites toetsen en keuzes maken die er toe doen!

Koe, vogel en bij-vriendelijke producten

Plannen 2024: School voor Bijen & Biodiversiteit, thuiskomen in je eigen natuur


Als een kreeft vervelt omdat zijn schild te klein is, kruipt hij onder een steen. Zonder schild is hij kwetsbaar, de steen geeft geborgenheid en bescherming. Hier in de rust kan hij groeien, onder de steen. De vervelling van een bij zit in de verpopping, in de rust en warmte van de bijenraat, ontstaat een waanzinnig prachtig en intelligent dier. Dat zag je er niet aan af, aan die vraatzuchtige larve!


Bee Foundation is ook in verpopping.


Op het moment dat mijn tranen stroomden over het verlies van de bijenvolken dit voorjaar, kwam er een nieuw volk aanvliegen. De tragiek, inspireerde om te worden als een zwerm.


Dit jaar schreven we onze inspiratietekst en gingen we aan de slag met Bijleren doe je buiten, verkennend, spelend, onderzoekend. Komend jaar pakken we door met de School voor Bijen en Biodiversiteit, thuiskomen in je eigen natuur.

Onze gouden draad is: verwonderen, aangeraakt worden en aanpakken. We dompelen je onder in ervaringen met bijen, biodiversiteit en onze verbinding met dit geheel.

In 2024 starten er korte kennismakingscursussen, de wilde bijenexpeditie en een 3-daagse base camp. Daarmee gaan we doorgroeien in 2025 met een hernieuwde bijentuinencursus, maaien voor biodiversiteit, eikenprocessierups en biodiversiteit, ontwerp en ontwikkeling bijenoases. Komend jaar leiden we ook inspiratoren op die je mee nemen en begeleiden.


We zitten nu onder de steen, we oogsten, creëren en bouwen, schrijven projectplannen, treffen voorbereidingen, zoeken donaties en fondsen. Etc. etc.


Enthousiast? Voel je zwermlust en wil je al aansluiten? Laat het ons weten! 

Ik heb zwermlust!


Geef de bijen bloembollen cadeau! 


Sint Nicolaas is alweer onderweg naar Nederland en de eerste schoencadeautjes worden gekocht. Hoe zou het zijn om een zakje bio-bloembollen cadeau te krijgen? Steun Bee Foundation door jezelf of iemand anders een Bijenoase cadeau te doen ter waarde van 25 euro en ontvang 25 bio-bloembollen cadeau. Deze actie loopt tot en met eind december en is daarmee een leuke cadeautip voor de feestdagen! Zo dragen we dit najaar samen bij aan heerlijk snoepgoed voor bijen, hommels en vlinders voor in het voorjaar. 

Doneer en ontvang bio-bloembollen

FILMTIPS VAN DE MAAND! Voor in de agenda: 


Op zondagmiddag 19 november 2023 gaat de film ‘Hooiland’ in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. Op 14 januari 2024 19.25 uur NPO2 wordt de film door BNNVARA ook uitgezonden op televisie.


Bekijk de trailer!Over de film van Onno Gerritse:


Een verhaal over lef en eigenzinnigheid: 


Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Maar de Jersey koeien wel hun hoorns laten behouden. Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de Remeker kaas? Een kwetsbare kaas van alleen rauwe melk, stremsel en zuursel.


Bekijk de film

Foto: Diane van de Marel

Sonne Copijn spreekt zondagochtend 12 november in de Woudkapel in Bilthoven:


Tijdens de woudkapelbijeenkomst vertelt Sonne over hoe zij leert van de bijen, over hoe zij rotsvast vertrouwen als activiteit beoefent en de voor haar belangrijke kernwaarden.

Meer informatie hierover

Email Marketing by ActiveCampaign