Share

Inspiratie voor 2025: Hoe hebben we de aarde lief? 


De aarde lijdt aan een tekort aan onze liefde…

“Het kan zijn, dat onze planeet niet aan een milieucrisis lijdt of aan een economische crisis. Maar dat de aarde lijdt aan een tekort aan onze liefde …” Deze zinsnede in het boek Lebendigkeit, eine erotische Ökologie van Andreas Weber, raakt me en houdt me bezig. Ik denk dat hij de kern raakt – en de oplossing – van onze verhouding met de aarde.


Iedereen heeft als kind natuurervaringen die je nu nog weet. We hoefden er geen moeite voor te doen, want we zagen het … we waren het! Een natuurlijk zijn… En eenmaal ervaren kan je het nooit meer niet zien. Je ervaringen worden steeds rijker en je verbondenheid wordt diepe liefde. Je koestert het gonzen en zoemen en ervaart dat overvloed de natuurlijke staat is van het leven. Kapot maken, je kan het niet bedenken.


Waar het om gaat is dat we dit vermogen nog steeds hebben. Allemaal! Als je maar stil staat, in het moment. Dus hoe zou het zijn als je van soms… naar vaak en bewust stil gaat staan …..? Wat gebeurt er met ons als we niet iets doen maar zijn met dat wat er is?


Heb de aarde lief, maar hoe? 

Maar hoe kan je dit doen? Laatst gaf ik les aan een groep studenten; natuurverbinding. De opdracht: kies een boom en ga er elke dag even naar toe, een week lang. Dit lukte de meeste natuurlijk niet elke dag. Maar het bijzondere was, dat al na één keer, er een relatie met de boom ontstaan was. Hierdoor zeiden ze wel even ‘hoi, hallo, goeie morgen boom’ als ze zich haastten naar de trein. De boom was een andere jij geworden, iemand om te groeten, een niet-mensen persoon waar je een relatie mee hebt. Er is dus slechts één moment van bewuste aandacht nodig en jij transformeert de boom van object tot subject. Wouw, dit is groots! De wereld ligt aan onze voeten, elke dag, elk moment. En als wij stil zijn en luisteren, horen we – volgens Rumi – zelfs de steen die voor onze voeten ligt.


Als we al goede voornemens hebben voor 2025, laten we dan de aarde liefhebben. Wat gebeurt er als we onze liefde laten groeien voor een boom, een plant, het water, de lucht, de vogels of de bijen. Laten we waarnemen hoe deze liefde onszelf verandert. Laten we elkaar motiveren en deze waarnemingen met elkaar delen.


Heb de aarde lief. 


Doe je mee met onze gratis 10-daagse natuurliefde challenge? 


Door: Sonne Copijn (oprichtster Bee Foundation) 

Ik doe mee met de 10-daagse challenge!

Online cursus: Jouw Bijentuin!

Het duurt nu echt niet lang meer... Op 28 maart gaat onze online cursus ''Jouw Bijentuin'' van start!


Want: ''Wist jij dat alle tuinen samen in Nederland, 10x zo groot zijn als de Hoge Veluwe?! Stel je voor dat we al onze tuinen omtoveren tot een bijenparadijs...Wat een verschil maken we dan!'' 


Wat leer je in deze cursus?

  • Je kijkt door de ogen van de bijen naar jouw tuin
  • Je krijgt praktische tips én maakt een concreet actieplan voor jouw tuin
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding
  • Je leert welke planten, struiken en bomen bijen graag bezoeken
  • Je ontdekt de geheimen van een tuin met een lange bloei
  • Je weet waar wilde bijen overwinteren, wat hun favoriete schuil- en nestelplekken zijn
  • Je kruipt in de huid van de wilde bijen die jouw tuin bezoeken: je vliegt met ze mee, zorgt voor ze en leert van ze
  • Je wordt van buitenstaander een insider in het bijenleven
  • Voorkennis niet vereist, als je nieuwsgierig bent en graag wilt leren, ben je welkom!

🐝 Schrijf je in voor 16 februari en maak gebruik van onze EarlyBee korting van 25%. 

        De kortingscode is: JouwBijentuin  🐝


Schrijf je hier in

Aankomende activiteiten: 

Alle events in 2025

Email Marketing by ActiveCampaign